Składniki:

1 kurczak o wadze ok. 1,2- 1,5 kg (lub części z kurczaka z kośćmi np. udka, skrzydełka, korpus)

3 litry wody

2 marchewki

2 pietruszki

ok. ¼ korzenia selera

1 cebula

kawałek pora

kilka gałązek natki pietruszki

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego

1/2 łyżki soli

gałązka świeżego lubczyku (lub 1 łyżeczka suszonego)

Dodatkowo:

makaron (ok. 50 g na osobę)

posiekana natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

-Kurczaka pokroić na części. Oczyścić, odciąć nadmiar tłuszczu i kuper. Opłukać, przełożyć do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania.

-W międzyczasie przygotować warzywa: Marchewki, pietruszki, seler, por, gałązki natki pietruszki i lubczyku umyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać i pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać. Łupiny z cebuli opłukać. (Dodadzą zupie koloru). Cebulę opalić (np. nabić na widelec i opalić nad palnikiem gazowym, albo używając palnika do Crème brûlée, albo wstawiając cebulę do piekarnika przy ustawionej funkcji grilla albo tak jak ja: przeciąć cebulę na pół i opiec na suchej patelni, układając ją przecięciem do dołu).

-Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.

-Do garnka włożyć marchewki, pietruszki, seler, por, opaloną cebulę z łupinami, liście laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała"), garnek przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę i gotować 1 godzinę.

-Po godzinie gotowania, dodać sól, natkę pietruszki i lubczyk. Gotować dalej 30 minut.

-Sprawdzić smak rosołu. Według uznania doprawić solą i pieprzem do smaku.

-Z rosołu wyciągnąć marchewkę. Pokroić na plasterki lub w kostkę.

-Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojoną marchewką, kawałkami mięsa z kurczaka i świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.